woensdag 23 november 2011

Wetenschappers maken bloedvaten na met 3d-printer


Kunstmatige bloedvatenWetenschappers van het Fraunhofer-Gesellschaft in Duitsland zijn er met behulp van een 3d-printer in geslaagd om bloedvaten na te maken. De bloedvaten kunnen worden ingezet om kunstmatige organen van doorbloeding te voorzien.

Ondanks talloze pogingen konden met 3d-printers tot voor kort alleen grote bloedvaten gemaakt worden. Dankzij multiphoton polymerisation, een techniek die werkt met verschillende lasers op een klein oppervlak,wisten de wetenschappers van het Duitse Fraunhofer-Gesellschaft ook kleine vaten te maken. Dit is een belangrijke ontwikkeling voor het maken van organen in een laboratoriumomgeving. In weefsels vertakken de bloedvaten zich sterk, waarbij alleen in de kleinste bloedvaten, de zogeheten haarvaten, uitwisseling van nutriĆ«nten, zuurstof en koolstofdioxide kan plaatsvinden.
Het materiaal van de wetenschappers blijkt dusdanig elastisch dat het eenvoudig opgenomen kan worden in het menselijk weefsel. De kunstmatige bloedvaten hebben een coating van speciale polymeren gekregen, waardoor ze niet worden aangevallen door het immuunsysteem. De wetenschappers demonstreren hun vinding tijdens de Biotechnicabeurs in Duitsland volgende maand.
De ontwikkeling van kunstmatige bloedvaten is al lang een belangrijke pijler in het onderzoeksveld van de synthetische- en ontwikkelingsbiologie. Wetenschappers werken al jaren aan de ontwikkeling daarvan, omdat er te weinig orgaandonoren zijn. In Nederland alleen stonden aan het begin van deze maand ruim 1300 mensen op de wachtlijst voor een transplantatie.

Bron: Yoeri Nijs

1 opmerking: