woensdag 9 november 2011

Bouwkundigen en architecten printen hun maquette in 3D

Net écht en tot in de kleinste details nauwkeurig. 3D printing is een printservice van Drukkerij Cocu uit Aalsmeer en print ontwerpen en maquettes in 3D. Het is goed toe te passen in de bouw en architectuur, binnen die doelgroep leveren we al de plotprints en het laten printen van een 3D model is een volgende stap. 
Binnen een paar uur tijd laat u een model van een huis, gebouw of stedenbouwkundige setting opbouwen. Het gaat als volgt in zijn werk. Een architect of projectontwikkelaar levert een 3D-tekening aan dat de drukkerij naar de printer stuurt. Een aangeleverde 2D-tekening wordt eerst overgetekend naar 3D. In de printerbak ligt heel fijn zetmeelpoeder. Laagje voor laagje schuift de printkop over de plaat waarop het model wordt opgebouwd. Doordat het poeder exact volgens de tekening in contact komt met een inktsoort, die dient als ‘binder’, ontstaat een massief model. Het materiaal van de uiteindelijke maquette lijkt op een steensoort en is ook direct in kleur te printen.
Deze 3D-printtechniek is vooral snel en eenvoudig. “Dat maakt het laten maken van een maquette goedkoop en daardoor laagdrempelig en toegankelijk”, legt Jeanette Prins van drukkerij Cocu uit. “Natuurlijk heeft de traditionele maquettebouw zijn eigen charme, maar het is tijdrovend handwerk. Een maquette voor een appartementencomplex kost al snel zo’n 3000 euro, met de 3D-printtechniek ben je exclusief tekenwerk voor 850 euro klaar.”
Bovendien zijn in de computertekening makkelijk snijlijnen te trekken en doorsnedes te maken. “Dat maakt het zo dynamisch, je kunt bijvoorbeeld het dak eraf halen of de voorgevel zodat mensen het huis ook van binnen kunnen bekijken. Dat is toch heel anders dan een tekening op papier. Het is een middel om de klant te overreden en een enorme reclame voor de architect en ontwikkelaar.” 
In principe zijn bijna alle modellen die bestaan uit 3D solids geschikt voor de printer. Surface-modellen daarentegen zijn niet direct bruikbaar: wanden zonder dikte moeten bijvoorbeeld eerst worden gedimensioneerd, want anders heeft de printer geen idee wat hij er mee moet doen. Het systeem kan in principe vrij dunne wanden printen, maar een dikte van nul is nu eenmaal niet haalbaar. Enkele voorbeelden van bruikbare software zijn:

• 3D Studio Max 
• 3D Autocad 
• AutoCAD Architectural Desktop 
• Allplan 
• ARC+, ARC+ Render Pro
• Archicad 
• Bentley Triforma Ironcad 
• Revit 
• Rhino
• Sketchup Pro 
• enz.

De maximale afmeting is 25x35x20 centimeter. Voor een groter model wordt het ontwerp opgedeeld en worden de delen later in elkaar gepast. Voor kleine projecten hanteert de drukkerij schaal 1:100, maar grotere projecten en ruimtelijke overzichten zijn ook mogelijk. 



Meer info: www.3Dprinting.nl 
Contactpersoon: Jeanette Prins

Geen opmerkingen:

Een reactie posten